Activiteiten 2016

4 mei

Herdenking Nelson Mandela Dreef

Woensdag 4 mei begon de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de algemene begraafplaats om de gevallenen te gedenken.

Herdenking Nelson Mandela Dreef 2016
Op de Nelson Mandela dreef sprak de burgemeester de aanwezigen toe, kinderen van de basisscholen droegen gedichten voor en zongen onder leiding van Hans Malagride een door hem geschreven lied over onderduiken in Enkhuizen, het thema waar ze in de klas mee bezig zijn geweest.

Ondanks de meivakantie was de belangstelling groot! Foto's van Herdenking op de Nelson Mandela Dreef

Herdenking Zuiderkerk en Stille Tocht

Zuiderkerk 2016
Ook de herdenking in de Zuiderkerk was druk bezocht. Er was muziek en spreker Jacco Sandstra vertelde hoe de oorlog een rol speelde in zijn familie en hoe belangrijk het is de herinnering aan de oorlog levend te houden.

Toespraak J.Sandstra

Bijdrage leerlingen RSG

Na de herdenking ging het in een Stille Tocht naar het monument in het Wilhelmina Plantsoen waar diverse instanties en mensen het uit publiek bloemen neerlegden. Foto's Stille Tocht en het monument ‘De Stedemaagd’

5 mei

Bevrijdingsvuurestafette

Bevrijdingsvuurestafette 2016
Na hun fietstocht vanaf Wageningen ( 150 km! ) werd de groep van mensen van ' Fit in drie maanden' , de ' Krasse Knarren ' en mensen van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen verwelkomd bij de Koepoort en onder begeleiding van de Stadsomroeper werd het Bevrijdingsvuur naar het monument de Stedenmaagd in het plantsoen gebracht waar de vlam in aanwezigheid van de burgemeester werd ontstoken. Foto's Bevrijdingsvuurestafette.

Ieder die dat wilde kon in het Wilhelminaplantsoen genieten van het Kinderfestival. 

Naast het thema van het Nationaal Comité De Vrijheid Omarmd wordt voor jongeren 'Onderduik in Enkhuizen' onder de loep genomen. 


Daarom heeft het comité een lesbrief over onderduik in Enkhuizen geschreven en naar de basisscholen gestuurd zodat de groepen 7 en 8 hiermee kunnen werken. 


Lesbrief scholen Onderduiken in Enkhuizen


Gastlessen

Jacco Sandstra heeft met zijn boek 'Een zusje in de oorlog' in de groepen 7 en 8 van de basisscholen aan het aspect onderduik aandacht heeft besteed. Suus Messchaert-Heering en Jan Harlaar hebben ook een aantal scholen bezocht en o.a. over ‘Onderduiken in Enkhuizen’gesproken.

Hans Malagride schrijft een toepasselijk lied en gaat dit met kinderen instuderen om het op 4 mei ten gehore te brengen. Lees meer

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk zal Jacco Sandstra, geschiedenisdocent, de toespraak houden. De herdenkingsbijeenkomst kan gevolgd worden via www.kerkomroep.nl

Dit jaar zal 'Fit in drie maanden' meedoen met de Bevrijdingsvuur estafette naast een aantal vaste deelnemers van De Krasse Knarren en ons comité.

Poster 5 mei 2016 Bevrijdingsvuurestafette

In de Drommedaris zal op 23 april de theatervoorstelling De Joodse Bruidjes te zien zijn.

Stilstaan bij de herdenking van de Februaristaking, 25 februari 1941.

Deel pagina met vrienden