Bevrijdingsvuurestafette

4 mei, 19.00 deelname aan Herdenking en om 20:45 vertrek naar Wageningen


5 mei, 00.00 ophalen vlam in Wageningen vertrek naar Enkhuizen om 01:30


Aankomst in Enkhuizen om 14:00 uur


Geschiedenis van het Bevrijdingsvuur


Het bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. Via Rhenen werd het vuur tenslotte naar Den Haag gebracht. 


 Deze vuurloop kwam voort uit een initiatief van een groep Eindhovenaren. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-day voor het eerst voet aan wal gezet. Bayeux was op 7 juni de eerste bevrijde stad na D-day. 

 

Vanaf 1948 wordt er jaarlijks een bevrijdingsvuureastafette georganiseerd vanuit Wageningen. De gemeente liet een brander installeren in het Gemeentelijke Gas en waterleidingsbedrijf. Daar wordt het "bevrijdingsvuur" eeuwig brandend gehouden. Om de vijf jaar wordt het vuur vervangen door origineel vuur dat door vrijwilligers wordt opgehaald in Bayeux. 

 

De geschiedenis en de symboliek van de fakkelloop gaat terug tot de Griekse oudheid. 

 

Sinds 1948 is het traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht door lokale verenigingen, organisaties enz. Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei om 24.00 uur de vlam ontstoken en de deelnemers brengen ieder op hun eigen wijze dit bevrijdingsvuur als "een lopend vuurtje" naar hun woonplaats toe. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een prachtige symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. 

 

De gemeente Enkhuizen steunt dit initiatief. In 2006 nam Enkhuizen voor het eerst deel aan de bevrijdingsvuurestafette. Na het ontsteken wordt het bevrijdingsvuur via de Utrechtse heuvelrug naar Enkhuizen gebracht. De afstand wordt voornamelijk fietsend afgelegd op tandems. In de beginjaren koos atletiekvereniging SAV om vanaf Almere of Lelystad de tocht lopend in estafettevorm te vervolgen.  


Daar de Stichting zich als doel stelt om jeugd erbij te betrekken werd er contact gezocht met lokale sportverenigingen. Dit werd positief ontvangen. Ieder jaar wordt er een andere vereniging benaderd. Hierdoor wordt dit "symbolische vuur van de vrijheid" via de jeugd doorgegeven aan de bewoners van Enkhuizen.


Het vuur wordt ontstoken op 5 mei als onderdeel van de bevrijdingsactiviteiten in Enkhuizen.

Deelnemende verenigingen

2006 en 2007 Atletiekvereniging SAV uit Grootebroek 

2008 Voetbalvereniging West-Frisia

2009 Korfbalvereniging DTS

2010 Volleybalvereniging Madjoe

2011 ‘Krasse Knarren’ en belangstellenden

2012 Bootcampgroep Enkhuizen, Bevrijdingsvuurestafette Enkhuizen Wageningen 2012

2013 Voetbalvereniging Dindua

2014 Katholiek Jongerenkoor Reaching Hand

2015 Cayen, S.A.V. en oud-deelnemers

2016 FIT in Drie Maanden

Deel pagina met vrienden