HERDENKING KRISTALLNACHT MET FILM: DIE WELLE 


1938. In Nazi-Duitsland is Hitler is al 5 jaar aan de macht. Al meteen vanaf het begin legt hij de schuld voor de economische malaise en maatschappelijke problemen bij de Joden. De nazi’s wakkeren het vuur van de sluimerende afkeer tegen de Joden systematisch aan en in de nacht van 9 op 10 november 1938 slaat de vlam in de pan: in het hele land breekt er in een opstand uit. Joodse huizen, winkels en 1400 synagogen gaan in vlammen op. Joodse burgers worden mishandeld en soms vermoord. 

Deze nacht gaat de geschiedenis in als de Kristallnacht, of de Nacht van het gebroken glas.
Het is een begin van de vervolging en vernietiging van de joden tijdens de tweede Wereldoorlog. Daarom mag de Kristallnacht niet vergeten worden. Omdat racisme en vreemdelingenhaat nog altijd de kop op steken.
Ter herdenking van de Kristallnacht vertoont het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen in samenwerking met JC Cayen de prijswinnende film Die Welle uit 2008.

Op een middelbare school start leraar Rainer Wenger een project in zijn klas met de bedoeling te laten zien hoe makkelijk het is een menigte te manipuleren. Het begint vrij onschuldig met begrippen als groepsdruk en discipline, maar binnen een paar dagen ontstaat er binnen en buiten de klas een fascistische beweging.
Met fatale gevolgen

Vrijdag 9 november 20.00 uur

JC Cayen, Peperstraat 2 Enkhuizen
Toegang vrij

www.cayen.nl
www.4en5meienkhuizen.nl

.

Deel pagina met vrienden