Activiteiten 2018

7 juni 20.30 UUR  in de "DROM" :

het bijzondere levensverhaal van Wim Aloserij.

"De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde"


Samen met schrijver Frank Krake zou Wim Aloserij naar de Drom komen en zou hij als kwieke negentiger zijn verhaal komen doen. Een indrukwekkende vertelling dwars door de schrikbarende gebeurtenissen van de jaren '40 van de vorige eeuw. Helaas is de heer Aloserij aan de vooravond van deze tour onverwacht overleden. 


“Wel vergeven, maar niet vergeten."


"Daarom hebben we besloten om de wens van Wim voort te zetten: de lezingen en presentaties weer op te pakken. Zodat zijn verhaal zich, naast het reeds gepubliceerde boek, ook tijdens lezingen verder verspreid."


Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZZFz3NXc4pU&feature=youtu.be

Reserveer kaarten via: https://tickets.drom.nl/shop/tickets.php?showid=416

Meer informatie: https://tickets.drom.nl/shop/tickets.php?showid=416http://www.drom.nl/drommedaris/evenement/tweegesprek-frank-krake-wim-aloserij/


- met Frank Krake


2 EN 3 MEI 20.00 UUR CINEMA ENKHUIZEN "DE DROM"

Film ‘ Bankier van het Verzet ‘ . Het comité werkt samen met Cinema Enkhuizen om films, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen. 

Zie ook: De pagina Filmaanbod


4 MEI 15.00 UUR ALGEMENE BEGRAAFPLAATS ENKHUIZEN

Bezoek aan Oorlogsgraven. Dit jaar zullen voor het eerst jongeren het woord voeren! Een achttal jongeren van Cayen en RSG zullen op de Algemene Begraafplaats iets vertellen over de Canadese en Amerikaanse militairen, die in Enkhuizen begraven liggen en ook bij andere gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog zal iets gezegd worden over hetgeen heeft plaatsgevonden in de oorlogsjaren. Bij ieder graf wordt een roos neergelegd. We hopen dat veel mensen, jong en oud zullen komen om hierbij stil te staan, immers bij het vieren van de vrijheid op 5 mei, hoort herdenken op 4 mei. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. 
Bezoek aan Oorlogsgraven. Dit jaar zullen voor het eerst jongeren het woord voeren! Een achttal jongeren van Cayen en RSG zullen op de Algemene Begraafplaats iets vertellen over de Canadese en Amerikaanse militairen, die in Enkhuizen begraven liggen en ook bij andere gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog zal iets gezegd worden over hetgeen heeft plaatsgevonden in de oorlogsjaren. Bij ieder graf wordt een roos neergelegd. We hopen dat veel mensen, jong en oud zullen komen om hierbij stil te staan, immers bij het vieren van de vrijheid op 5 mei, hoort herdenken op 4 mei. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. 4 MEI 16.00 UUR HERDENKING OP DE NELSON MANDELA DREEF

2018 is door het Platform Herinnering WO2 uitgeroepen tot ‘Jaar van Verzet’ . Het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' is een monument voor verzetshelden uit deze regio uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat ook in de Verzetsbuurt in Enkhuizen. Menige straat is vernoemd naar één van deze helden. Inmiddels staan er achttien initialen op de sokkel van het monument en we sluiten niet uit dat er in de toekomst nog een aantal bijkomt. De banners over deze verzetsstrijders zullen ook te zien zijn bij de ceremonie 

Bij het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' dragen Basisschoolleerlingen gedichten voor om hun betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog te tonen. Hierdoor mede geïnspireerd door het verhaal van de 88 jarige heer Henk Kerkhof. Zijn vader zat bij de Oranjevrijbuiters, een verzetsgroep die in 1941 actief werd en het hoofdkwartier in Utrecht had. Zij hielden zich bezig met het onderbrengen van mensen op onderduikadressen. Later werd er een knokploeg opgericht die onder meer zorgde voor bonkaarten en blanco persoonsbewijzen. In aanloop naar 4 mei gaf dhr Kerkhof gastlessen aan alle kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De kinderen waren onder de indruk van zijn verhaal als ooggetuige van WO11. Tevens wordt tijdens de herdenking een link gelegd met oorlogen en conflicten van na 1945, waar ook ter wereld. 

Waarnemend burgemeester A.van Vliet-Kuiper zal een korte toespraak houden. Met prachtige liederen zal Geanne van Soelen met gitaarbegeleiding van Hans Malagride deze ceremonie extra kracht bij zetten. Een waardige afsluiting met de Taptoe door Danique de Jonge hoort er de laatst jaren ook bij. Iedereen is welkom! We hopen ook dat mensen uit de Verzetsbuurt aanwezig zullen zijn.4 MEI 19.00 UUR HERDENKINGSBIJEENKOMST ZUIDERKERK.

( deuren open om 18.30 uur ). 

Hieraan werken o.a. mee: Koninklijk Stedelijk Muziekkorps (KSM) en de heer Henk Kerkhof houdt een toespraak. Aansluitend volgt de Stille Tocht naar het Wilhelmina Plantsoen. 


4 MEI 19.58 HERDENKING WILHELMINAPLANTSOEN BIJ HET MONUMENT ‘ DE STEDEMAAGD ‘ 

Met medewerking van Muziek Show- en Drumfanfare C.M.V. Dindua.


4 MEI 20.45 VERTREK BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE VAN WAGENINGEN NAAR ENKHUIZEN

Een groep van ruim twintig personen vertrekt met busjes naar Wageningen om daar om middernacht uur de Vlam van de Vrijheid in ontvangst te nemen. In hotel de Wereld werd in 1945 de vrede getekend. Vele sporters zorgen ervoor dat de vlam als een lopend vuurtje door heel Nederland zal gaan. Onze vlam brengen we op tandems naar Enkhuizen. Dit jaar kunnen we niet over de Houtribdijk. De tocht zal nu via het Gooi gaan en bij FC Volendam wordt ons een ontbijt aangeboden. Ieder jaar vragen we een andere vereniging. Dit jaar doen naast een aantal enthousiaste mensen uit Enkhuizen, jongeren van de Scoutinggroep Mercury mee.


Zie ook: www.bevrijdingsvuur.nl  


5 MEI 14.00 UUR ONTSTEKING BEVRIJDINGSVUUR TIJDENS HET KINDERFESTIVAL IN HET WILHELMINAPLANTSOEN.

Om 13.30 uur nadert de Bevrijdingsvuur Estafettegroep de Koepoort en trekt met de stadsomroeper voorop via Westerstraat, Prinsenstraat, Dijk, Venedie, van Bleiswijkstraat, Wegjes en Vijzelstraat naar het Wilhelmina Plantsoen. Daar wordt om 14.00 uur de vlam ontstoken door één van de deelnemers en waarnemend burgemeester A. van Vliet-Kuiper bij het monument de 'Stedemaagd'. Dit gebeurt tijdens het Kinderfestival. De groep wordt toegesproken en Geanne van Soelen en Hans Malagride brengen liederen ten gehore. Tijdens het lied over de Vrijheid van Thé Lau zullen alle kinderen worden uitgenodigd om met witte linten mee te dansen.
Deel pagina met vrienden