Activiteiten 2019

Inhoud activiteiten 2019

4/5 mei Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Enkhuizen

Lied bij monument Lied bij monument

Ieder jaar wordt van 4 op 5 mei om precies middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken op het plein voor hotel ‘De Wereld’ in Wageningen. Dit bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool van nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
Na de ontsteking van het vuur brengen delegaties van tientallen gemeenten de fakkel naar de plek waar hun lokale herdenkingsceremonie en festiviteiten plaatsvinden.
Vele sportgroepen uit het hele land nemen hieraan deel. Het Vuur van de Vrijheid wordt doorgegeven, ook in Enkhuizen!
De vlam wordt in de nachtelijke uren in estafettevorm door een groep enthousiaste fietsers per tandem naar Enkhuizen gebracht, een afstand van ongeveer 150 km. Leden van Dindua, enkele nieuwe medeburgers uit Syrië en leden van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité in Enkhuizen fietsen mee.

13.30 uur: Intocht fietsers bij de Koepoort. Daarna gaat het met de Stadsomroeper, via de Westerstraat en de Vijzelstraat naar het Wilhelmina Plantsoen.
14.00 uur: Ontsteking van het Bevrijdingsvuur bij het herdenkingsmonument door burgemeester E.van Zuijlen De fietsers worden verwelkomd met zang, dans van Hiphop&Heels en muziek van Hans Malagride.
In het Plantsoen wordt tevens het Kinderfestival georganiseerd door o.a. de Witte Schuur.

Het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen hoopt op een grote opkomst en wenst iedereen een mooie herdenking en viering.

Zie ook de poster over de bevrijdingsvuurestevette

5 mei, Stop. Denk na. Sta stil en besef,

Waarom moet je hier bij zijn?

Een deel van mijn choreografie is gemaakt vanuit mijn verleden. Een groot gemis in mijn leven als kind dat ik nog steeds met mij mee draag. Een leegte die ik opvul(de) met dansen. Ik heb mijn kracht uit dansen gehaald en nu probeer ik die kracht over te geven aan mijn leerlingen. Ik wil als trainer het beste, sterkste en mooiste in mijn leerlingen naar boven halen.

Tijdens het aanleren van deze choreografie merkte ik hoeveel het met mijn leerlingen deed. Mijn verhaal, de dans, de muziek, en ieders gevoelens op dat moment. We hebben gedanst en gehuild. Nu zet ik hem in voor het optreden van 5 mei en openen wij onzelf naar het publiek op het nummer 'don't let me down'. Mijn boodschap is dus ook "dont let anyone down". Deze dans is niet alleen gevoelig, het is een hiphop dans. Kracht speelt hierin ook een grote rol. Kracht, saamhorigheid, gevoeligheid.

Het is een dans van 5 minuten waarin ik in de dans de focus leg op dat we samen sterk staan. In de wereld op dit moment zijn we nog steeds verdeeld, en dat is oke. Zolang er respect is voor elkaar. Ik geloof er in dat ondanks dat we verdeeld zijn, we samen kunnen zijn. De dans word dan ook gedanst door een team van jong en oud. Ik als trainer zal deze dans ook mee dansen.

Roos Scholten
roos.scholten@hotmail.com
0612979053

Lied bij monument

28 maart 2019: Voorstelling 'Hosseini' in de Drom

Deze voorstelling is een autobiografisch portret waarin actrice Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt.

Hoe gaat zij straks aan haar zoon vertellen dat zijn vader vluchteling was en talrijke pogingen heeft ondernomen om van de status ‘illegaal’ af te komen? Vandaar de ondertitel van de voorstelling: Hoe leg je de vluchtelingencrisis uit aan een kind? Vragen voor de toekomst maar nu al zo belangrijk.

“Als je het gordijn van de vluchtelingenproblematiek wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Dit beeld van het gordijn keert terug in het decor.

Renée en haar vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, regelgeving, boosheid, verdriet, machteloosheid.

De voorstelling is een terugblik op turbulente tijden, maar ook een blik vooruit. Een voorstelling die wanhoop laat zien maar ook hoop, liefde en de power van innerlijke kracht.

Aanvang: 20.30 uur

Entree: € 15

Voor meer info: De nieuwe makers

Lied bij monument

Deel deze site met vrienden