Activiteiten 2021

HERDENKEN EN VIEREN IN ENKHUIZEN 2021.

In verband met de maatregelen rond Corona zal ook dit jaar het aantal activiteiten rond 4 en 5 mei beperkt zijn.
In overleg met de gemeente Enkhuizen is gekozen voor de volgende activiteiten:

  Agenda

 • 4 mei. 2021:
  • De basisscholen.
    Geen gezamenlijke herdenking maar per school een eigen invulling.
    De twee adoptiescholen hebben een eigen ceremonie bij hun monument.

    De basisscholen hebben het persoonlijke oorlogsverhaal van de heer Henk Kerkhof aan de hand van een powerpointpresentatie kunnen zien en beluisteren. Ook is er gevraagd leerlingen teksten en tekeningen rond het thema Vrijheid te laten maken. Deze worden opgehangen in de etalages van een aantal winkels.
  • Het Voortgezet Onderwijs.
    De RSG heeft in hun bibliotheek een hoek ingericht met boeken over de oorlog. Een aantal klassen schrijven teksten over Vrijheid n.a.v. de gelezen boeken.

    Het Martinus College in Grootebroek werkt op termijn aan een videogesprek tussen leerlingen en een Canadese oorlogsveteraan.
  • Gedichten over oorlog, vrede en vrijheid.
    Individuele leden van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen hebben gedichten voorgedragen rond oorlog, vrede en vrijheid. Deze gedichten zijn online te zien op de website en via de Facebook en Instagram pagina’s van het comité. Tevens doet het comité een oproep aan de bevolking van Enkhuizen om zelf ook gedichten over dit thema voor te dragen, op te nemen en door te sturen naar 4en5meiadcomite@gmail.com
    nb. Yvonne Noorman tipte ons op een website met o.a. het verhaal van Jack Eljon
  • Herdenkingsceremonie 4 mei.
    Burgemeester Eduard van Zuijlen en de voorzitter van 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen Dieneke van Tongeren – Schuijt zullen een krans neerleggen bij het monument de Stedemaagd in het Wilhelmina plantsoen. Dit gebeurt zonder publiek. Tevens zal een aantal leden van ons comité bloemen leggen bij het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ en bij de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats.
 • 5 mei 2021:
  • Vrijheid vieren met een Vrijheidspakket.
    Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kok en tv presentator Yvette van Boven een recept ontwikkeld voor een vegetarische Vrijheidsmaaltijdsoep. Door het hele land wordt deze bijzondere soep op 5 mei gekookt en gegeten. Ook in Enkhuizen!
    De gemeente Enkhuizen sponsort 100 van deze zgn. Vrijheidspakketten met daarin onder meer het recept en de ingrediënten voor deze soep.
    De gedachte is dat door te koken en samen te eten in het gezin het thema Vrijheid onderwerp van gesprek kan worden.
    Dus is er een oproep aan publiek: kook je ook mee? En breng je een gesprek over vrijheid op gang?

Deel deze site met vrienden