Activiteiten 2017

25 Februari: Ceremonie initialen

In aanwezigheid van vele familieleden en genodigden is een ceremonie gehouden in verband met het toevoegen van acht initialen op het verzetsmonument 'Schaduwcorrectie mei 1995' op initiatief van stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' in samenwerking met gemeente Enkhuizen. --lees meer--

Lied bij monument
de Thuishaaldertjes

10 april: Gastlessen over 'de Thuishaaldertjes'

Gastlessen over 'de Thuishaaldertjes' in de Tweede Wereldoorlog voor Enkhuizer basisschoolleerlingen, groepen 7 en 8
Plaats: de Nieuwe Doelen
Gasten: Frans van Leeuwen (initiatiefnemer van voorstelling 'de Thuishaaldertjes'
Dolly Loots en Rob Burgers, de Thuishaaldertjes
Jenny Tuytel, een van de spelers

Lesbrief Tweede Wereldoorlog in Enkhuizen 'de thuishaaldertjes'
Krantartikel 'Vrijheid tastbaar door Thuishaaldertjes'

11 april: Prijsuitreiking voor een ‘Compliment voor een Oorlogsmonument'

Op 11 april 2017 reiken de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning Johan Remkes heeft vandaag de vijf genomineerden voor deze prijs bekend gemaakt. De genomineerden zijn: de Stolpersteine (struikelstenen) in Alkmaar, het Herdenkingsmonument voor de Schaduwcorrectie mei 1995 in Enkhuizen, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik. --lees meer--

Krantartikel 'Oorlogsmonument dreef vertelt het verhaal door'

genomineerd_monument
Met andere ogen

Zaterdag 15 april : Voorstelling 'Met andere oogen'

Voorstelling 'Met andere oogen' van der Vlugt & Co in de Drommedaris
Met veel plezier en trots toerde Bram van der Vlugt afgelopen seizoen met zijn muzikale kinderen door het land met de concertvertelling De Drievingerige Luiaard. Dit smaakte naar meer, want er zijn nog veel meer verhalen die verteld moeten worden. Met Andere Oogen is de opvolger. De basis blijft hetzelfde: persoonlijke vertellingen, omlijst door muziek.

Een man ziet een schilderij. Een doek dat hij kent. Het heeft zijn hele jeugd in zijn ouderlijk huis gehangen. Hij heeft het na de dood van zijn stiefmoeder verkocht, want hij vond het niet zo mooi. Een Volendams tafereel, dat was destijds oubollig. Hij had er trouwens geen muur voor. Er was hem beloofd dat het naar Amerika zou verdwijnen: daar houden ze van die Hollandse folklore. Maar nu hangt het hier, in de burelen van hotel Spaander, in Volendam. Dat is raar.

De man is Bram van der Vlugt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hoe kwam dat schilderij in Den Haag, waar Bram opgroeide? En hoe kwam het daarna weer hier? Een beeld rijst op van een gegoede familie in de vooroorlogse jaren. Een rijk leven dat abrupt eindigde in de kampen.


Herdenking 4 mei: GEEF VRIJHEID DOOR

‘De kracht van het persoonlijk verhaal’ is de thematekst voor 2017. Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf, er hangt een schaduw overheen. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, verhalen over de oorlog in Nederlands-Indië of in een overzeese strijd in de tegenwoordige tijd. Het grotere verhaal van geopolitiek en genocide.
Samen kunnen terugkijken op een gedeeld verleden en bereid zijn ook samen in de toekomst te leven, is van groot belang. Het steeds weer vertellen van verhalen over de oorlog, welke oorlog dan ook, helpt daarbij.
(zie www.4en5mei.nl)


Duif uit hand
Met andere ogen

4 mei 2017: 15.00 uur Algemene Begraafplaats

Herdenken van de Canadese en de Amerikaanse militairen en andere gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de graven klinken de verhalen van de slachtoffers. Jong en oud zijn van harte uitgenodigd!

4 mei 2017 : 16.00 uur Verzetsmonument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’

Bij het monument aan de Nelson Mandela Dreef dragen kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Enkhuizen gedichten voor en er klinkt muziek. Het thema voor Enkhuizen is dit jaar ’de Thuishaaldertjes’. ( In de Nieuwe Doelen is op 10 april een speciale presentatie voor de kinderen geweest,zie krantenartikel)
Hans Malagride zingt een speciaal door hem geschreven lied over de Thuishaaldertjes en Danique de Jonge zal de Taptoe blazen. Burgemeester J.Baas spreekt de aanwezigen toe. De organisatie is in handen van Stichting ‘4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen’. Iedereen is van harte welkom! Basisschool ‘de Hoeksteen’ heeft het monument geadopteerd (zie adopteer een monument) en zal ook een bloemstuk neerleggen.


Duif uit hand


4 mei 2017 : 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk en Stille Tocht
Organisatie gemeente Enkhuizen


Groeps foto

4/5 mei Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Enkhuizen

Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Enkhuizen
Besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en laat met vele andere sporters uit Nederland de Bevrijdingsvlam als een lopend vuurtje door Nederland gaan! Lees meer over Bevrijdingsvuurestafette van 2017


5 mei 2017: 13.30 uur Intocht bij de Koepoort

Enkhuizen doet dit jaar voor de twaalfde keer mee aan de Bevrijdingsvuurestafette. Vanuit Wageningen, de plaats waar in 1945 in hotel ‘de Wereld’ de capitulatie werd getekend, wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei door vele sporters als een ‘Lopend Vuurtje’ naar verschillende plaatsen in Nederland gebracht ; een indrukwekkend symbool van nationale eenheid. (www.4en5meiwageningen.nl)

Het vuur ontsteekt men ieder jaar om middernacht en zal door een aantal sportieve Enkhuizers worden opgehaald uit Wageningen en over een afstand van 150 km grotendeels per tandem naar Enkhuizen worden gebracht. De bevrijdingsvuurestafette wordt georganiseerd door het ‘4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen’.

De intocht is om 13.30 uur en gaat via de Koepoort, de Westerstraat, de Dijk, en het Venedie naar het Wilhelmina Plantsoen. Zoals ieder jaar rijdt de stadsomroeper voorop. Om 14.00 uur wordt bij herdenkingsmonument ‘de Stedemaagd’ het vuur ontstoken door burgemeester J.Baas tijdens het Kinderfestival. Daar zal muzikale medewerking worden verleend door Familie Kiambe en Hans Malagride.

Aankomst Koepoort

5 mei : Kinderfestival in Enkhuizen

Kinderfestival

Deel deze site met vrienden