Tegel eruit en plant erin

dat is een goed begin, daarna wordt het pas echt leuk!

Mijn naam is Louis van Wegen en ik woon in Enkhuizen. Ik kan een heleboel vertellen over tuinen maar…… even heel kort door de bocht:

Bij het zien van een bomen, struiken, bloemen, vlinders en vogels voelen we ons beter dan bij het zien van alleen tegels en schuttingen.

Als ik door het raam in mijn achtertuin kijk dan zie ik struiken en daarachter heb ik een huisje voor mijn fiets en gereedschap met daarachter een groentetuin. Daar pluk ik nu, in de herfst, nog vaak bloemen van Indische kers om op brood te doen met kaas. Ik heb ook nog twee tuinen in het schootsveld. Daar ga ik heen door de poort van de achtertuin naar de Oranjestraat. Daarna loop ik voor de Koepoort langs de vesting op en ga tussen de volkstuinen van Groei en Bloei door naar mijn twee tuinen op het Boomsland. Als ik naar mijn tuin wil dan kan ik daar wel eens tegenop zien. Vaak is het koud, het kan regenen en ik word gezien door anderen die door het raam naar mij kijken. Als ik dan toch naar buiten ga dan vergeet ik al heel gauw wat me tegenhield.

Van tuinen mooi maken word ik gelukkig en ik weet van veel andere mensen dat dat voor hen net zo werkt als bij mij. Vooral als de bloeiende planten, klimplanten, struiken en bomen vrij uitgroeien en hun takken bewegen vrij in de wind dan neemt dat onze stress weg zodat we ontspannen. Ik ga ook vaak naar het Streekbos want daar werk ik samen met andere vrijwilligers in het Ecoproject. In het Ecoproject doen we aan snoeien, maaien, hooien, nestkasten ophangen en schoonmaken. Op deze manier gaan er steeds meer soorten planten groeien, meer soorten paddenstoelen, meer soorten vlinders en bijen etc. Daarvan leren we veel over de natuur en onze kennis delen we met anderen, bijvoorbeeld door dit te schrijven. Via de website van IVN West-Friesland vind je meer hierover.

Dus, als je niet weet hoe je moet beginnen, geen gereedschap hebt, niet weet wanneer je kunt snoeien, welke planten je moet kiezen enzovoorts dan kun je me bellen T: 06 46 896 016.

Veegkraber

Klimaatstress

We zijn het met elkaar eens dat het klimaat veranderd en dat het de laatste jaren heel snel opwarmt. Over de oorzaken hiervan verschillen de meningen. De gevolgen zijn echter duidelijk: tijdelijk meer hitte en tijdelijk meer neerslag. In korte tijd veel regen betekent kans op overstroming van de wegen,

tuinen en zelfs de huizen. Het ontstaan van plassen in de tuin leidt tot een natte kruipruimte, schimmel in huis, koude voeten, hogere energierekening en toename van CO2-uitstoot waardoor het klimaat nog sneller opwarmt. Een tuin met een boom, struiken, klimplanten en bloemen maken van de grond als het ware een spons die water opneemt. Dit is de meest voor de hand liggende oplossing en Groen maakt Gelukkig! Hieronder afbeeldingen waaruit blijkt hoe kwetsbaar we in Enkhuizen zijn, een van de informatiebronnen is te vinden op het internet: Klimaatatlas (klimaatmonitor.net)

Met vriendelijke groet van Louis
IJsselzand, oktober 2023

vlinderstruik_wipt_tegel

Vlinderstruik wipt tegel

Deel deze site met vrienden