Inhoud activiteiten 2018
23 april 2018 om 20.00 uur in de Drom: de film Der Hauptmann
Een moreel dilemma, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
De Duitse soldaat Willi Herold raakt gescheiden van zijn legereenheid door een Amerikaanse luchtaanval. Omdat hij ervan verdacht wordt een deserteur te zijn, neemt hij de rol aan van een Nazi-officier om zijn onschuld te bewijzen. Door omstandigheden gedwongen vereenzelvigt hij zich steeds meer met het monsterlijke regime van de Nazi’s.
Zie ook cinemaenkhuizen.nl
2/3 mei 2018 FILM:Bankier van het Verzet
In samenwerking met het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen, draait Cinema Enkhuizen op 2 en 3 mei de film Bankier van het Verzet.
Bankier Walraven van Hall voert samen met zijn broer de grootste financiële bankfraude uit in de Nederlandse geschiedenis. Tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetter de Nederlandse Bank uit gesluisd en ingezet voor het Verzet. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe riskanter. Met Barry Atsma en Jacob Derwig.
2018 is aangewezen als Jaar van Verzet. Alleen daarom al reden om deze film niet te missen!
Voor meer info: Bankier van Verzet
4 MEI 15.00 UUR Herdenking met scholieren bij de oorlogsgraven
Bezoek aan Oorlogsgraven. Dit jaar zullen voor het eerst jongeren het woord voeren! Een achttal jongeren van Cayen en RSG zullen op de Algemene Begraafplaats iets vertellen over de Canadese en Amerikaanse militairen, die in Enkhuizen begraven liggen en ook bij andere gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog zal iets gezegd worden over hetgeen heeft plaatsgevonden in de oorlogsjaren. Bij ieder graf wordt een roos neergelegd. We hopen dat veel mensen, jong en oud zullen komen om hierbij stil te staan, immers bij het vieren van de vrijheid op 5 mei, hoort herdenken op 4 mei. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Bezoek aan Oorlogsgraven. Dit jaar zullen voor het eerst jongeren het woord voeren! Een achttal jongeren van Cayen en RSG zullen op de Algemene Begraafplaats iets vertellen over de Canadese en Amerikaanse militairen, die in Enkhuizen begraven liggen en ook bij andere gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog zal iets gezegd worden over hetgeen heeft plaatsgevonden in de oorlogsjaren. Bij ieder graf wordt een roos neergelegd. We hopen dat veel mensen, jong en oud zullen komen om hierbij stil te staan, immers bij het vieren van de vrijheid op 5 mei, hoort herdenken op 4 mei. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.
4 Mei 16.00 uur herdenking op de Nelson Mandeladreef
2018 is door het Platform Herinnering WO2 uitgeroepen tot ‘Jaar van Verzet’ . Het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' is een monument voor verzetshelden uit deze regio uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat ook in de Verzetsbuurt in Enkhuizen. Menige straat is vernoemd naar één van deze helden. Inmiddels staan er achttien initialen op de sokkel van het monument en we sluiten niet uit dat er in de toekomst nog een aantal bijkomt. De banners over deze verzetsstrijders zullen ook te zien zijn bij de ceremonie.
Bij het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' dragen Basisschoolleerlingen gedichten voor om hun betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog te tonen. Hierdoor mede geïnspireerd door het verhaal van de 88 jarige heer Henk Kerkhof. Zijn vader zat bij de Oranjevrijbuiters, een verzetsgroep die in 1941 actief werd en het hoofdkwartier in Utrecht had. Zij hielden zich bezig met het onderbrengen van mensen op onderduikadressen. Later werd er een knokploeg opgericht die onder meer zorgde voor bonkaarten en blanco persoonsbewijzen. In aanloop naar 4 mei gaf dhr Kerkhof gastlessen aan alle kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De kinderen waren onder de indruk van zijn verhaal als ooggetuige van WO11. Tevens wordt tijdens de herdenking een link gelegd met oorlogen en conflicten van na 1945, waar ook ter wereld.
Waarnemend burgemeester A.van Vliet-Kuiper zal een korte toespraak houden. Met prachtige liederen zal Geanne van Soelen met gitaarbegeleiding van Hans Malagride deze ceremonie extra kracht bij zetten. Een waardige afsluiting met de Taptoe door Danique de Jonge hoort er de laatst jaren ook bij. Iedereen is welkom! We hopen ook dat mensen uit de Verzetsbuurt aanwezig zullen zijn.
Vrijdag 4 Mei Herdenkingsbijeenkomst ZuiderkerkStille tocht naar monument de Stedemaand
( deuren open om 18.30 uur ).
Hieraan werken o.a. mee: Koninklijk Stedelijk Muziekkorps (KSM) en de heer Henk Kerkhof houdt een toespraak.
Na de herdenking ging het in een Stille Tocht naar het monument in het Wilhelmina Plantsoen waar diverse instanties en mensen het uit publiek bloemen en kransen neerlegden.
Vrijdag 4 en zaterdag 5 Mei Bevrijdingsvuurestafette
Na hun fietstocht vanaf Wageningen ( 150 km! ) werd de groep van mensen van ' Scoutinggroep Mercury Enkhuizen' , zoals altijd de ' Krasse Knarren ' en mensen van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen verwelkomd bij de Koepoort en onder begeleiding van de Stadsomroeper werd het Bevrijdingsvuur naar het monument de Stedenmaagd in het plantsoen gebracht waar de vlam in aanwezigheid van de burgemeester werd ontstoken.
Foto's Bevrijdingsvuurestafette.
Ieder die dat wilde kon in het Wilhelminaplantsoen genieten van het Kinderfestival.
7 juni 2018 20.30 UUR in de "DROM" : het bijzondere levensverhaal van Wim Aloserij.
"De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde"
Samen met schrijver Frank Krake zou Wim Aloserij naar de Drom komen en zou hij als kwieke negentiger zijn verhaal komen doen. Een indrukwekkende vertelling dwars door de schrikbarende gebeurtenissen van de jaren '40 van de vorige eeuw. Helaas is de heer Aloserij aan de vooravond van deze tour onverwacht overleden.
“Wel vergeven, maar niet vergeten."
"Daarom hebben we besloten om de wens van Wim voort te zetten: de lezingen en presentaties weer op te pakken. Zodat zijn verhaal zich, naast het reeds gepubliceerde boek, ook tijdens lezingen verder verspreid."
Video: docu De Getuige
Meer informatie en kaartverkoop via: De Drom
- met Frank Krake
Zaterdag 1 september: Ontmoetingsdag Samen in Enkhuizen
Vrijdag 9 november 2018 20.00 uur Herdenking de Kristalnacht met de Film: 'DIE WELLE'
1938. In Nazi-Duitsland is Hitler is al 5 jaar aan de macht. Al meteen vanaf het begin legt hij de schuld voor de economische malaise en maatschappelijke problemen bij de Joden. De nazi’s wakkeren het vuur van de sluimerende afkeer tegen de Joden systematisch aan en in de nacht van 9 op 10 november 1938 slaat de vlam in de pan: in het hele land breekt er in een opstand uit. Joodse huizen, winkels en 1400 synagogen gaan in vlammen op. Joodse burgers worden mishandeld en soms vermoord.
Deze nacht gaat de geschiedenis in als de Kristallnacht, of de Nacht van het gebroken glas.
Het is een begin van de vervolging en vernietiging van de joden tijdens de tweede Wereldoorlog. Daarom mag de Kristallnacht niet vergeten worden. Omdat racisme en vreemdelingenhaat nog altijd de kop op steken.
Ter herdenking van de Kristallnacht vertoont het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen in samenwerking met JC Cayen de prijswinnende film Die Welle uit 2008.
Op een middelbare school start leraar Rainer Wenger een project in zijn klas met de bedoeling te laten zien hoe makkelijk het is een menigte te manipuleren. Het begint vrij onschuldig met begrippen als groepsdruk en discipline, maar binnen een paar dagen ontstaat er binnen en buiten de klas een fascistische beweging.
Met fatale gevolgen