Activiteiten 2021

HERDENKEN EN VIEREN IN ENKHUIZEN 2021.

In verband met de maatregelen rond Corona zal ook dit jaar het aantal activiteiten rond 4 en 5 mei beperkt zijn.
In overleg met de gemeente Enkhuizen is gekozen voor de volgende activiteiten:

  Agenda

 • 4 mei. 2021:
  • De basisscholen.
    Geen gezamenlijke herdenking maar per school een eigen invulling.
    De twee adoptiescholen hebben een eigen ceremonie bij hun monument.

    De basisscholen hebben het persoonlijke oorlogsverhaal van de heer Henk Kerkhof aan de hand van een powerpointpresentatie kunnen zien en beluisteren. Ook is er gevraagd leerlingen teksten en tekeningen rond het thema Vrijheid te laten maken. Deze worden opgehangen in de etalages van een aantal winkels.
  • Het Voortgezet Onderwijs.
    De RSG heeft in hun bibliotheek een hoek ingericht met boeken over de oorlog. Een aantal klassen schrijven teksten over Vrijheid n.a.v. de gelezen boeken.

    Het Martinus College in Grootebroek werkt op termijn aan een videogesprek tussen leerlingen en een Canadese oorlogsveteraan.
  • Gedichten over oorlog, vrede en vrijheid.
    Individuele leden van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen hebben gedichten voorgedragen rond oorlog, vrede en vrijheid. Deze gedichten zijn online te zien op de website en via de Facebook en Instagram pagina’s van het comité. Tevens doet het comité een oproep aan de bevolking van Enkhuizen om zelf ook gedichten over dit thema voor te dragen, op te nemen en door te sturen naar 4en5meiadcomite@gmail.com
    nb. Yvonne Noorman tipte ons op een website met o.a. het verhaal van Jack Eljon
  • Herdenkingsceremonie 4 mei.
    Burgemeester Eduard van Zuijlen en de voorzitter van 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen Dieneke van Tongeren – Schuijt zullen een krans neerleggen bij het monument de Stedemaagd in het Wilhelmina plantsoen. Dit gebeurt zonder publiek. Tevens zal een aantal leden van ons comité bloemen leggen bij het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ en bij de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats.
 • 5 mei 2021:
  • Vrijheid vieren met een Vrijheidspakket.
    Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kok en tv presentator Yvette van Boven een recept ontwikkeld voor een vegetarische Vrijheidsmaaltijdsoep. Door het hele land wordt deze bijzondere soep op 5 mei gekookt en gegeten. Ook in Enkhuizen!
    De gemeente Enkhuizen sponsort 100 van deze zgn. Vrijheidspakketten met daarin onder meer het recept en de ingrediënten voor deze soep.
    De gedachte is dat door te koken en samen te eten in het gezin het thema Vrijheid onderwerp van gesprek kan worden.
    Dus is er een oproep aan publiek: kook je ook mee? En breng je een gesprek over vrijheid op gang?

 • 19 september 2021:

WALK OF PEACE Enkhuizen, zondag 19 september 2021

Walk of Peace Walk of Peace

Dit jaar wordt voor de derde keer in Enkhuizen de “Walk of Peace“ tijdens de Vredesweek, georganiseerd. De organisatie ligt bij de Raad van Kerken en Stichting “4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen”. Andere samenwerkingspartners zijn o.a Welwonen, Cayen, IJsselzand, Taalcafé, Vluchtelingenwerk, Hertenkamp, Turkse Gemeenschap en Gemeente Enkhuizen.

De Walk of Peace is een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. Zie:vredeweek.nl/walk-of-peace

Het thema dit jaar is dan ook: Inclusief samenleven.

Om 13.30 uur verzamelen we bij het Hertenkamp en luisteren naar het kinderkoor Sunshine. We willen graag dat er nog meer kinderen meedoen en met één oefenavond kun je meezingen. Info en opgave: Mirjam de Jonge tel. 0228-320419

Om 14.00 uur zal burgemeester E. van Zuijlen een korte toespraak houden.

We wandelen door de stad en op diverse plekken is iets te doen, gerelateerd aan ons thema.

Heel bijzonder is dat we ook langs een Struikelsteen gaan. De plaatsing van een aantal Stolpersteine zal in de ochtend van 19 september tijdens een ceremonie plaatsvinden.

Rond 16.00 uur zijn we terug bij het Hertenkamp en sluiten we de wandeling af met zang en muziek, koffie, thee en iets lekkers.

Doet u/doen jullie ook mee? Mooi om ook anderen te enthousiasmeren voor deze Walk of Peace. Iedereen mag meelopen, waar ook vandaan, jong en oud. Kinderen kunnen een vredessymbool en/of tekst maken en deze meedragen tijdens de wandeling.

Meer informatie volgt via plaatselijke kranten en sociale media.

Deel deze site met vrienden