Adoptie monumenten in Enkhuizen
Het project ‘Adopteer een monument’ is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en biedt de kinderen een kans om zich te verbinden met de nationale geschiedenis, waarvan we sporen tegenkomen in onze eigen omgeving. --lees meer--
Herdenkingsmonument ‘de Stedemaagd’
'De Stedemaagd' te Enkhuizen is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van een zittende vrouwenfiguur. Zij omarmt in haar schoot enkele openbare gebouwen uit Enkhuizen, zoals de Zuidertoren, het Staverse Poortje en de gebouwen van het Zuiderzeemuseum. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken wordt door een muurtje van een pad gescheiden. Er is een eenvoudige groenblijvende beplanting rondom aangebracht. Het beeld is 2 meter en 50 centimeter hoog, 90 centimeter breed en 60 centimeter diep. De tekst op het voetstuk luidt:
'DE VRIJHEID HERKREEG ENKHUIZEN 7 MEI 1945. VERGEET DE OFFERS NIET!'
Bron:
Gemeente Enkhuizen.
Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.J.M. Vegter (architect)
Jan van Luyn< (beeldhouwer)
Onthulling: 1948
De onthulling van ‘Schaduwcorrectie mei 1995’
De onthulling van ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ van kunstenaar Joep Neefjes vond plaats op 4 mei 1995 door burgemeester H. Krajenbrink. Het monument staat op de hoek van de Nelson Mandeladreef en de Piet Smitstraat in Enkhuizen. Op het voetstuk van de zuil waren aanvankelijk de initialen en de geboorte- en overlijdensdata van zeven verzetsstrijders uit Enkhuizen aangebracht.
--Betekenis herdenkingsmonument--Ter herinnering aan de verzetsstrijders
Op 4 mei 1955 was er een buitengewone openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Enkhuizen ter gelegenheid van 10 jaar bevrijding en speciaal ter herinnering aan de verzetsstrijders. De burgemeester van Enkhuizen verzocht tijdens deze vergadering de leden van de gemeenteraad te gaan staan en deed het voorstel om de volgende straatnamen te veranderen:
Lobeliastraat in Piet Smitstraat,
de Dahliastraat in Gerrit Stapelstraat,
de Korenbloemstraat in Tom Kranenburgstraat,
de Gladiolenstraat in Dirk Wierengastraat,
de Chrysantenstraat in Meester Fluitmanstraat,
de Salviastraat in Meester Hommesstraat.
Op 12 februari 1962 besloot de gemeenteraad van Enkhuizen de rondweg van de Verzetsliedenbuurt de naam Piet Rodenburgstraat.Piet Rodenburgstraat te geven.
De initialen van Cornelis Schuyt
Op aandringen van collega-verzetsstrijders zijn in 2008 de initialen van Cornelis Schuijt (ook wel Schuyt) met zijn geboorte- en overlijdensdatum, naast die van de andere verzetsstrijders, op de sokkel van het monument bijgeschreven.
‘Deze Enkhuizer is weliswaar niet direct omgekomen in de oorlog, maar heeft als LO-leider een belangrijke rol gespeeld in het Westfriese verzet. Door zijn gevangenneming en de ontberingen die hij daarna onderging, moet ook hij een rechtstreeks slachtoffer van zijn verzetswerk worden genoemd.’
Acht nieuwe initialen
Op 25-2-2017 zijn acht nieuwe initialen van verzetsstrijders aan het monument toegevoegd. Met het toevoegen van acht initialen willen we ook deze onbekende verzetshelden eren.
In aanwezigheid van vele familieleden en genodigden is een ceremonie gehouden in verband met het toevoegen van acht initialen op 'Schaduwcorrectie mei 1995' op initiatief van stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' in samenwerking met gemeente Enkhuizen. Een tweede deel van de ceremonie heeft plaatsgevonden in het Wapen van Enkhuizen.
Verzetsstrijders
‘Schaduwcorrectie mei 1995’ op de hoek Nelson Mandeladreef en de Piet Smitstraat te Enkhuizen is gemaakt door kunstenaar Joep Neefjes en onthuld op 4 mei 1995.
Dit monument is een herinnering voor de inwoners van Enkhuizen aan de Tweede Wereldoorlog. Een plek, die voor het verzet én de bevrijding is en over heden én toekomst gaat. --lees meer--
Banner - De mannen achter de straatnamen van de Enkhuizer verzetsbuurt
Banner - 25 februari 2017
Lied over zestien Enkhuizer Verzetsstrijders van Hans Malagride