Adriaan Fluitman (Flip) (1918 AF 2007).
Jan Lenters

Geboren op 30 september 1918 te Enkhuizen
Overleden op 9 september 2007 in Beverwijk.

Algemeen.

Adriaan Fluitman is geboren en getogen in Enkhuizen. Zijn vader Hessel Fluitman, was één van de initiatiefnemers van het verzet in Enkhuizen.
Gedurende de eerste dagen van de oorlog, was Adriaan dermate furieus over de laffe aanval van de Duitsers op Nederland, dat hij zich uit pure woede opgaf als vrijwilliger voor het leger, om nog die middag schietlessen te krijgen en de dag erop mee te vechten bij de Grebbeberg. Hij kreeg echter een domper van jewelste, toen hij te horen kreeg dat hij bij de haven wel zandzakken vol kon scheppen. Dat was niet de bedoeling en Adriaan ging zwaar teleurgesteld, om niet te zeggen woedend, terug naar huis

Precies is het niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft hij bijna vanaf het moment dat de ondergrondse georganiseerd werd (februari 1943) bij de groep gezeten.
Zeker het eerste jaar heeft Adriaan een relatief bescheiden rol gespeeld. In het kielzog van Piet Smit (Johnnie), heeft hij na de arrestatie van de L.O.-leden rond 12 en 14 oktober 1943, meegewerkt aan het herorganiseren van de L.O. in Enkhuizen. Na het vertrek van Piet Smit naar de Packard-groep, heeft Flip (zoals zijn schuilnaam was) de leiding van de L.O.-Enkhuizen gekregen.
Nadat hij bezig ging met het opzetten van de knokploeg in West Friesland, moest hij kiezen tussen zijn werk bij de L.O. en de knok¬ploeg en is hij uit de L.O. gestapt.


De knokploeg

Het was ongeveer juni 1944 dat de Knokploeg In West-Friesland het leven zag. Het wapenprobleem was groot in het begin van de operaties. Het is wel gebeurd dat vier K.P.-ers met twee bruikbare revolvers en twee alarmpistooltjes op pad gingen.
Nadat de eerste wapendropping was geweest kon Flip zijn jongens vertellen dat ze voortaan beter bewapend waren. Bij de dropping zaten 25 stenguns voor de KP.
De groep werd steeds groter en het was efficiënter om gezamenlijk te gaan wonen. Een eerste woonplaats werd gevonden op een boerderij in De Hout, gemeente Hoogkarspel.
De boer, Tamis Commandeur geheten, nam hiermee een groot risico. Bovendien had hij al een Amerikaanse piloot,een Duitse jodin en twee Hollandse onderduikers in zijn huis opgenomen.
Later is de ploeg verhuisd naar Zwaagdijk waar een onderkomen werd gevonden in een schuur bij de eendenkooi van boer Gerrit Kanis.
Toen het noodzakelijk werd om weer te verhuizen kon de ploeg terecht bij de familie Koster aan de Blokdijk in Wijdenes.
Onder leiding van Flip heeft de groep vele verzetsdaden gepleegd. Het distributiekantoor in Venhuizen werd gekraakt, een gearresteerde verzetsman, Spanjaard, werd uit de cel bevrijd in Hoogkarspel, springstoffen werden gestolen uit een opslag van de Duitsers, voedsel van de Duitsers werd gestolen uit de kaasfabriek in Twisk en de ijsfabriek te Enkhuizen, wapendroppings werden opgevangen en verzorgd, er waren vuurgevechten met Duitsers en landwachters en ga maar door. Het is teveel om op te noemen.

Via onderstaande link kunt u hierover meer lezen.
Westfries Genootschap Archivering

Een van de berichten die Hinke overbracht was een verzoek van het Verzet aan Londen om de schepen in de haven van Enkhuizen te bombarderen. Toen dit in maart 1945 inderdaad gebeurde werden er geen doelen geraakt maar er kwamen wel 23 mensen om het leven. Hinke had het daar later wel moeilijk mee.

Na de oorlog

Na de oorlog kwam Adriaan in aanmerking om sectiecommandant te worden van de 4e sectie van de Gewestelijke Stormtroepen. Vanuit die functie kreeg hij een militaire training. Na enige tijd kon hij zich niet (meer) in de doelstellingen vinden en is teruggekeerd naar het burgerlijke leven.
Hij trouwde en vond een baan als bedrijfsleider bij de soepfabriek van zijn zwager Niek Kenter in Den Haag. Al gauw stond hij echter weer voor de klas en heeft verder geen andere baan dan onderwijzer meer gehad.

Adriaan Fluitman overleed op 9 september 2007 in Beverwijk en werd begraven in Wijk aan Zee.


Deel deze site met vrienden