Adriaan Groot (1921 AG 1974).
Jan Lenters

Geboren te Enkhuizen op 1 december 1920
Overleden te Enkhuizen op 8 februari 1974.

Algemeen.

Adriaan Groot, verzetsnaam ‘Arthur ‘, werd in 1943 op 22-jarige leeftijd betrokken bij het verzet doordat hij samen met Sam Keesman een illegale verzetskrant ging drukken. Die krant werd later de “Klaroen der Bevrijding”. De kranten werden in blanco papier gerold en verspreid aan de hand van een lijstje met schuilnamen.

Vanaf april 1944 nam Adriaan deel aan de L.O. (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) onder leiding van Piet Smit. Adriaan, vanaf nu ‘Arthur’ genoemd, hield zich bezig met diverse onderdelen van het verzetswerk zoals het rondbrengen van bonkaarten en extra bonnen voor zieken; het plaatsen van onderduikers; het bewegen van verlofgangers en arbeidsdienstplichtigen om onder te duiken i.p.v. naar Duitsland te gaan; koeriersdiensten en het verspreiden van Trouw en de Klaroen der Bevrijding.
In september 1944 werd Arthur plaatsvervangend districtsleider van de L.O. Naast de L.O. waren overal in het land ook Knokploegen actief. Deze ‘K.P.'s ‘ hielden zich voornamelijk bezig met het kraken van voedsel¬voorraden en levensmiddelenbonnen. De Knokploeg en de L.O. in Enkhuizen werkten veel samen.


Onderduiken

Vanwege zijn verzetswerk moest Arthur geregeld onderduiken. Er waren diverse adressen waar hij terecht kon. Meestal liep het goed af maar een keer zat hij met een andere verzetsman op een zolder. De enige reden dat zij niet zijn ontdekt, was een jutezak die tussen het zolderluik vastzat. Hoewel er met de geweerkolven tegen het luik werd gestoten, ging dat niet open en de Duitsers vertrokken onverrichter zake.

Voormalige onderduikers

Ook na de bevrijding bleef Adriaan actief bij de nazorg. Hij werd voedselcommissaris. Verder was hij druk bezig met de afhandeling van vervoerbewijzen voor onderduikers. Tevens werkte hij als hulprechercheur bij de P.O.D. (Politieke OpsporingsDienst). Daar onderzocht hij samen met een andere verzetsman diverse zaken, zoals het doen en laten van de commissarissen van de “Werf Vooruit”.

Over Adriaan Groot zou nog veel meer te vertellen zijn, maar het was zijn wens om dit niet te doen.

Adriaan Groot overleed in 1974 in Enkhuizen.

Deel deze site met vrienden