Jan Foeke Reitsma (1912 JR 1991).
Jan Foeke Reitsma

Geboren 26 mei 1912 te Rotterdam.
Overleden 22 februari 1991 te Hoorn.

In 1940 vestigde hij zich als huisarts te Enkhuizen aan het Spaansleger 8.
Al snel sloot hij zich aan bij de geneeskundige afdeling van de luchtbeschermingsdienst te Enkhuizen en raakte hij betrokken bij de EHBO.

Tegen de Duitse bezetter pleegde hij zowel openlijk als heimelijk verzet.
In 1943 moesten alle Nederlandse artsen zich aansluiten bij de ‘Artsenkamer ‘, de artsenorganisatie van de bezetter. Hierdoor trachten de Duitsers greep te krijgen op de Nederlandse artsen en hen te dwingen mee te werken aan de Volksgezondheidspolitiek van de Nazi’s. De artsen ontvingen een brief waarin ze werden opgeroepen zich vrijwillig te melden voor dienst in Duitsland. In een estafettebrief die door Medisch Contact ( de artsenverzetsorganisatie ) onder artsen werd verspreid en doorgegeven, werd dringend opgeroepen dit nooit vrijwillig te doen.

Geen Nederlandsche arts die zichzelf respecteert zal zich dan ook vrijwillig aan deze maatregel onderwerpen’ schrijft Jan Reitsma in een fel commentaar op deze Duitse oproep.Ook weigerde hij de ariërverklaring te ondertekenen, die de PTT op last van de Duitsers aan alle telefoonabonnees moest vragen. Hierdoor raakte hij zijn telefoonaansluiting kwijt, wat zijn werk als huisarts ongetwijfeld zal hebben bemoeilijkt.
Jan Reitsma was in de oorlog ook betrokken bij het verzetswerk waarbij hij de schuilnaam Carel (van Schaijk) gebruikte. Omstreeks september 1944 werd hij de leider van de Landelijke Organisatie tot hulp aan onderduikers, kring Enkhuizen.


In die functie reed hij in het laatste oorlogsjaar regelmatig op de fiets naar de Grote Zomerdijk in Wognum, om daar met leiders van andere L.O. kringen te vergaderen. Daar werden berichten doorgegeven en verzoeken tot het plaatsen van onderduikers in de regio behandeld.

Duitse capitulatie

Direct na de Duitse capitulatie had burgemeester Haspels op zaterdag 5 mei, samen met de verzetsmensen Jan Poorta en dokter Reitsma, een voorlopige bestuur van Enkhuizen gevormd.

Na de oorlog

Nog tot augustus 1946 maakte Jan Reitsma deel uit van de tijdelijke Enkhuizer gemeenteraad en als het voorstel bij zijn afscheid van de raad zou zijn aangenomen had een deel van de Kruislaan nu Piet Smitstraat geheten.

Dokter Reitsma bleef ook na de oorlog huisarts in Enkhuizen.
Na zijn overlijden werd hij begraven op de Algemene Begraafplaats te Enkhuizen

Deel deze site met vrienden