Levenslicht 2020

Stilstaan bij Holocaustslachtoffers

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in meer dan 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Na de landelijke onthulling op 16 januari wordt in meer dan 170 gemeenten een deel van de stenen tentoongesteld. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Het lichtmonument in Enkhuizen

Op 26 januari 2020 werd in Enkhuizen het lichtmonument opgebouwd door een groep van tientallen betrokkenen Enkhuizers die een symbolisch treintje vormden om zo de stenen door te geven naar de plaats van het licht monument op het landje van top naast de Dromedaris.

Hieronder vindt u een overzicht van de gebeurtenissen tijdens deze plechtigheid:

Lichtmonument Enkhuizen


Tot slot een fotoreportage van Weeff journalist Peter Goedhard. Het was een indrukwekkende avond waar veel bezoekers werden geraakt door de gedachte aan al die onschuldige mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereld oorlog.


Deel deze site met vrienden