Walk of peace

WALK OF PEACE Enkhuizen
zondag 17 september 2023
14.00 uur tot 16.30 uur - 3km.

Dit jaar wordt voor de vijfde keer in Enkhuizen de Walk of Peace georganiseerd tijdens de Vredesweek.
De Walk of Peace is een wandeling in, van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, met elkaar op kunnen lopen. De organisatie ligt bij de Raad van Kerken en Stichting ‘4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen’. Daarnaast zijn er m.b.t deze wandeling contacten met o.a. Taalcafé, Vluchtelingenwerk (groep Enkhuizen), Hertenkamp Enkhuizen en Gemeente Enkhuizen.
Het landelijke jaarthema voor 2023 is ‘ (On) vrede en nu’ Zie: vredesweek.nl/walk-of-peace

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving. Een samenleving waarbij ieder mens er toe doet, een stem heeft, gezien en gehoord wordt.
Helaas zijn we daar nog niet. Conflicten, haat, geweld en onvrede liggen op de loer. En nu? Wat kunnen wij concreet zelf doen om prettig met anderen samen te leven, de vrede te bewaken?
Tijdens de Walk of Peace vindt u wellicht antwoorden op deze vraag.

Geïnspireerd door het thema is de werkgroep aan de slag gegaan en kunnen we u alweer voor het 5 e jaar (!) een mooie, zinvolle wandeling aanbieden.
Dit is mede gelukt doordat we een flink aantal mensen bereid hebben gevonden om bij te dragen op diverse plekken tijdens de wandeling. Zo spelen Tjamke Roelofs en Paul Prenen in de Zuiderkerk en dragen enkele deelnemers van het Schrijfcafé op de route vredesgedichten voor.
De afgelopen tijd hebben leden van de werkgroep ook mensen in hun omgeving de vraag gesteld: “Wat doe jij concreet om prettig met anderen samen te leven?” De antwoorden heeft Yvonne Noorman verwerkt in een kunstzinnig drieluik: “Prettig samenleven is (g)een kunst”. Tijdens de wandeling kunnen zowel kinderen als volwassenen een bijdrage leveren aan de voltooiing van dit werk.

Iedereen is uiteraard welkom: jong, oud(er), waar ook vandaan….dus vertel het vooral door en/of neem familie, vrienden, buren enz. mee.
Kinderen kunnen thuis op karton of papier een vredessymbool tekenen of een quote schrijven en deze meedragen tijdens de wandeling.
Uit ervaring weten we dat onderweg mooie gesprekken en ontmoetingen ontstaan. Loopt u /loop jij ook mee?

Praktisch Om 13.30 uur is iedereen welkom bij ‘Hertenkamp Enkhuizen’ met koffie, thee, limonade, wat lekkers en muziek. Er is dan tevens gelegenheid de door de Schilderskunstkring Paulus Potter gemaakte vredes-schilderijen te bekijken.
Deelname is gratis. Vindt u het echter leuk om wat lekkers mee te nemen? Dat juichen we toe! Zo kunnen we genieten van hapjes (hartig en zoet) uit diverse culturen, dus ook de Nederlandse.
Voorafgaand aan de wandeling zal om 13.50 uur het koor Nederpopenzo 3 liederen zingen en aansluitend zal burgemeester Eduard van Zuijlen om 14.00 uur een korte toespraak houden.
Vervolgens zal onze ‘vredesgids’ ons leiden langs de locaties.
Zowel in het Hertenkamp als onderweg zal Kaatje Stip de kinderen vermaken.
Rond 16.00 uur sluit het Oekraïens koor met trekzakspeler Valery de wandeling af en is er voor iedereen een aandenken.

Meer informatie volgt via plaatselijke kranten en social media.
Graag tot ziens op zondag 17 september!

Namens de werkgroep,
Louise Kooiman
Dieneke van Tongeren-Schuijt
Yvonne Noorman

Deel deze site met vrienden